8. 成 功 是 需 要 決 心 和 毅 力

我 中 二 已 輟 學 , 幾 年 來 份 份 工 做 唔 長 , 終 日 浮 遊 。 年 多 前 終 於 開 竅 , 明 白 學 歷 不 足 對 自 己 的 限 制 。 我 先 設 定 短 期 目 標 ,在 阿 得 雷 德 市 南 澳 大 學 附 設 的 英 語 語 文 中 心 (CELUSA) 修 讀 英 文 , 再 看 適 應 如 何 。 眨 眼 間 , 我 已 讀 完 一 年 英 文 , 成 績 雖 然 還 差 少 許 才 達 標 , 但 由 於 我 已 2 1 歲 , 加 上 有 點 工 作 經 驗 , 老 師 欣 賞 我 認 真 和 積 極 , 就 讓 我 在 SAIBT ( 南 澳 商 業 技 術 學 院 ) 試 讀 商 業 管 理 證 書 IV。

我 初 初 去 到 , 真 係 好 唔 慣 , 人 又 少 , 機 舖 和 卡 啦 OK 都 無 幾 間 。 生 活 苦 悶 , 上 堂 又 唔 明 , 好 想 返 屋 企 。 但 後 來 認 識 新 朋 友 , 亦 感 受 到 老 師 用 心 教 學 , 我 才 漸 漸 地 適 應 過 來 , 明 白 這 裡 的 寧 靜 , 正 是 我 最 需 要 的 讀 書 環 境 。

結 果 , 總 算 不 負 眾 望 , Cert IV 合 格 兼 取 得 優 異 成 績 , 順 利 升 讀 文 憑 。今 年 7 月 便 可 入 讀 南 澳 大 學 商 業 管 理 學 士 課 程 第 二 年 級 。 有 了 目 標 , 發 覺 讀 書 生 活 真 係 好 開 心 , 明 白 只 要 肯 付 出 和 努 力 , 夢 想 自 然 成 真。

SAIBT
商 業 管 理 文 憑 課 程
Polly
2 0 0 9 年 3 月